Župni stan s kapelom, izgrađen 1883.-1892

Stara kuća koja je bila podignuta 1876. bila je nedovoljna potrebama župe i župnika. Stoga se već 1883. odlučilo graditi novi i veći župni stan s kapelicom. O tome imamo i zapis : “Nova kuća započeta graditi se  (god. 1883.), duga je 16 m i 10 cm, široka pako 10 m. i 4 cm.” Ona je građena daleko solidnije. Nakon duže gradnje kuća je dovršena 1892. za župnika fra Luje Radoša.  Tijekom gradnje  pojavila se želja u puku da se novi župni stan, očito zbog svoje veličine, pretvori u župnu crkvu. Čak je i biskup morao intervenirati da Rašnjane odvrati od toga nauma.  Mještanima se učinilo da je i stari stan dovoljno dobar za stanovanje. Zacijelo su ga uspoređivali sa svojim slamnatim kućicama.

Župnik fra Marijan Miletić je opisao novi stan neposredno nakon izgradnje da  je “prostran, čvrst i ugodan, sa prikladnom kućnom kapelom”.  Ovaj stan je služio više od 80 godina svojoj svrsi. U prizemlju je imao prostranu kapelu u kojoj se služila sv. misa za lošega vremena i običnim danom sve do dovršenja župne crkve. U Hercegovini su se ionako župne kuće zvale “kapela” jer su obično imale kapelu u sastavu kuće (Klobuk, Veljaci, Gradnići, Rakitno…).

Na katu je bio prostrani župni ured i župnikova soba, te još dvije gostinjske sobe.  Sve do izgradnje novoga župnoga stana kuhinja je bila prizemna kuća između staroga i novoga župnoga stana.

Podalje je bila još jedna gospodarska prostorija. Ukupno dakle bile su 4 zgrade u vlasništvu župe.

Ovaj stan je za vrijeme župnika fra Petra Vlašića od 1970./73. potpuno preuređen i obnovljen.

Više ne sadržava kapelicu jer je župna crkva udaljena samo 50-ak metara. Na mjestu stare “kapele” danas je vjeronaučna dvorana, ulazno predvorje i župni ured.

  

Crtice iz prošlosti

Izvor: Hrvatsko društvo čuvara baštine / Portal Rasno