Selo Rasno se sve više guši u vlastitom ali i tuđem smeću

Upravljanje čvrstim, ali i drugim vrstama otpada, te divlje deponije, još uvijek su veliki problemi sa kojima se lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini suočavaju.

Mi imamo mnogo situacija u Hercegovini gdje divlje deponije prave velike probleme, prave veliku štetu za životnu sredinu i za zdravlje građana. S druge strane, u tom otpadu koji se veoma često neselektivno odlaže ili završava u prirodi, ima velika količina resursa koji se ponovo mogu upotrijebiti. Uglavnom problem smeća je jednako prisutan na selu i u gradu.

Problem smeća stvara velike problem mnogim hercegovačkim selima, pa tako i selu Rasnu u Širokobriješkoj općini. Stanovnici ovog mjesta imaju velike problem sa divljim deponijama, kojih je iz dana u dan sve više.  U zadnjih par mjeseci se počelo govoriti o organiziranom odvozu smeća, ali ta ideja još uvijek nije realizirana.

Prema neslužbenim infomacijama za organizirani odvoz smeća zainteresirano je više od 70 obitelji u Rasnu, što je nešto više od polovice ukupnog broja domaćinstava koja žive u Rasnu.

Najprije temeljito očistiti divlje deponije, kao i puteve uz koje se nalazi veliki broj smeća, što govori o kulturi svakog pojedinca. Baciti smeće kroz prozor svog automobila dok prolaziš prirodom, ili odložiti smeće pored obiteljskih kuća je debilno i nekulturno. Takve treba kažnjavati po najstrožim propisima.

Problem smeća trebao bi biti riješen u skorije vrijeme, a nadamo se da će i ova brojka zainteresiranih biti znatno veća.

Portal Rasno