Kućni ljubimci za sretno djetinjstvo

Kućni ljubimci su vrlo važan dio odrastanja i djetinjstva. Svatko od nas ima neko sjećanje iz djetinjstva i uspomenu na životinjicu koja nas je uveseljavala. Ukoliko želite nabaviti kućnog ljubimca za svoje mališane unaprijed se pripremite na dvije osnovne brige – dodatni novac za hranu i njegu te tko će se o njemu brinuti.

Djeca doista puno dobivaju i mogu naučiti iz brige o životinji. Iz odnosa sa životinjom naučit će biti ljubazni, strpljivi i nježni, a te vrline primjenjivat će i na osobe iz svoje okoline. Razvijanje pozitivnih osjećaja prema kućnom ljubimcu doprinosi i razvoju samopoštovanja i samopouzdanja kod djece.

 

Iz odnosa sa psom ili mačkom, dijete dosta uči i o povjerenju, suosjećanju i empatiji. Tu su i fizičke prednosti kao što je povećana razina kretanja (u šetanju psa ili igranju sa životinjom) te hrpica mekanog krzna koje dijete može u svakom trenutku zagrliti i utješiti se. Djeca često razgovaraju sa svojim ljubimcima i tako uče pričati o svjim emocijama, uče se povjeravati što pak pridonosi smanjenju nervoze i napetosti kod djece.

Djeca nisu izbirljiva kod odabira kućnog ljubimca i u obzir dolaze razne vrste čupavih životinjskih prijatelja, ali važno je da za svoju obitelj odaberete životinjicu koja odgovara vašem stilu života i vašem životnom prostoru, te onu o kojoj se vaše dijete može i zna brinuti obzirom na dob. Stoga, egzotične ili opasne životinje možda nisu najbolji izbor jer je o njima često vrlo teško brinuti.

Pri izboru i odluci o nabavci kućnog ljubimca, imajte na umu sljedeće:

– djeca mlađa od 4 godine nemaju zrelost kako bi kontrolirali svoje impulse, pa često znaju biti grubi prema životinjama, a da toga nisu ni svijesni
– djeca mlađa od 10 godina ne mogu potpuno sama brinuti o psu ili mački te će im trebati vaša pomoć
– bez obzira koliko vjerovali da dijete može samo brinuti o životinji, svakako ga nadzirite i provjerite je li životinja jela, ima li vode, je li zdrava i dr.
– postoji mogućnost da nakon prvotnog ushićenja oko životinje u domu, dijete s vremenom počne zanemarivati ljubimca i uzimati ga zdravo za gotovo, nakon čega će briga za psa ili mačku pasti na vaša leđa
– Roditelji moraju poslužiti kao dobar primjer kad je briga  kućnim ljubimcima u pitanju, pa djeca uče od njih kako brinuti o krznenom prijatelju