Novi odron kamenih gromada prijeti u Širokom Brijegu

Na magistralnoj cesti M6.1, odnosno na jednome od dvaju kružnih tokova na zapadnom ulazu u Široki Brijeg, došlo je do novoga odrona kamenih gromada koje su se počele obrušavati prema obližnjoj magistralnoj cesti.

Do najnovijega odrona je, prema svemu sudeći, došlo u noći s četvrtka na petak zbog obilnih kiša koje su padale na ovim prostorima. Na svu sreću, ovoga puta su zaštitne čelične mreže uspjele zadržati većinu kamenih gromada koje su se počele rušiti prema tlu, ali je upitno dokad će izdržati budući da je jedan dio zaštitne mreže razderan, a stijene na brdu očito slabo povezane.

Iz JP Ceste FBiH rečeno je da do našega poziva nisu imali informaciju o odronu koji prijeti u ovoj izrazito frekventnoj zoni, u blizini koje se nalazi i Prva osnovna škola Široki Brijeg te je time opasnost još veća.

Dosad nismo imali informaciju o ovom odronu i stanju na cestama. Naše ekipe odmah će izaći na teren i provjeriti stanje te ga sanirati ako bude potrebno, rečeno je za portal Jabuka.tv iz JP Ceste FBiH.

 

Podsjetimo, do prvoga većega odrona na ovom mjestu došlo je sredinom prosinca 2017. godine, kada su se kamene gromade obrušile na pločnik i na zelenu površinu uz taj pločnik, a krhotine razasule i po cesti.

Tada su nadležni za održavanje ovih cesta uklonili kamene gromade i oko ovoga mjesta postavili sigurnosne trake za obilježavanje privremene opasnosti, ali koje definitivno nisu dovoljno dobro rješenje za ovu dionicu.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na cesti, kao i na sve naše čitatelje da ne prolaze pored opasnosti ne poduzimajući ništa, nego da upozore nadležne i osiguraju siguran život sebe i svojih sugrađana. Jer, ako se nesreća dogodi – uvijek je prekasno za svaljivanje krivnje.