Zemlja i kamenje probilo u obiteljsku kuću

Nevrijeme koje je zahvatilo područje općine Konjic protekle noći i tijekom subote, prouzročilo je dosta problema na lokalnim cestama i pojedinim naseljima. Neka naselja su odsječena od ostatka općine jer su klizišta oštetila ili zatrpala pojedine lokalne ceste.

U jednom od naselja nanosi zemlje i kamenja su provalili u obiteljsku kuću, a djelomično je oštećen i dalekovod, javlja N1.

Iz službe Civilne zaštite općine Konjic navodi se kako su njihovi službenici te zaposlenici drugih općinskih službi angažirani od ranih jutarnjih sati u koordiniranim akcijama na cijelom prostoru te općine kako bi se šteta otklonila. Tijekom jutra zabilježeni su brojni odroni na cestama Mostar – Jablanica i Jablanica – Prozor.

Iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije priopćeno je da imaju prijave o nekoliko oštećenja lokalnih cesta na području općine Jablanica te prema kazivanju ljudi na terenu, problemi bi trebali biti otklonjeni tijekom dana.

 

Načelnik stožera Civilne zaštite općine Konjic za Bljesak.info rekao je kako je dosta lokalnih cesta zatrpano nanosima kamenja i zemlje te se radi na saniranju štete.

Prema njegovim riječima, za sada nemaju informaciju o prekidu opskrbe strujom te da ljudstvo i mehanizacija rade na saniranju štete. Nanosi zemlje i kamenja su u naselju Pleha provalili u jednu od kuća, a prijava o većim odronima je stigla iz Neretvice te će i tamo biti angažirana mehanizacija i ljudstvo.

Načelnik je kazao da se otklanjanje većine problema očekuje tijekom današnjega ili sutrašnjega dana.

Poplave u Kiseljaku, vatrogasci čiste gradsku branu

Uslijed obilnih oborina u Kiseljaku je došlo do poplava, a nabujala je i rijeka Lepenica koja protječe kroz ovaj grad. Poplava je prouzročila velike poteškoće u prometu i kretanju pješaka, jer se voda zadržava na prometnicama i u pojedinim naseljima, piše Klix.ba.

Na terenu se nalaze kiseljački vatrogasci, koji u centru grada čiste branu na rijeci Lepenici, kako bi se povećao protok vode i spriječilo izlijevanje iz korita. U pomoć je pritekla jedna lokalna tvrtka, a očekuje se i podrška civilne zaštite.

Klizište ugrožava spomenik na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većega odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci. Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim oborinama, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

Direktor Nacionalnoga parka “Sutjeska” Dejan Pavlović potvrdio je da je situacija na prostoru u Dolini heroja jako teška.

Klizište je odnijelo pola brda, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik braniteljima stradalim tijekom Bitke na Sutjesci, kazao je Pavlović.