Više od 600 lovaca iz BiH morat će ponovo polagati lovački ispit

Više od 600 lovaca iz BiH morat će ponovo polagati lovački ispit jer su ona koja je organizirao Savez lovačkih organizacija u BiH u 2016. i 2017. godini proglašena ništavnima.

U dopisu koji je, uz vraćenu dokumentaciju, Savezu poslao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić navodi se da ispiti nisu organizirani u skladu s propisima iz oblasti lovstva, piše Dnevni ava.

Osnovni problem je što su se u povjerenstvu za polaganje lovačkih ispita našle i osobe koje, prema zakonu i pravilnicima o lovu, nisu mogle tu biti.

Predsjednik Saveza Muhamed Hodžić, kojeg je ovaj problem dočekao na početku mandata, tvrdi kako je resorno ministarstvo i ranije upozoravalo bivšeg predsjednika na neregularnosti.

”Nažalost, nije bilo reakcije i zbog toga je reagirala nadležna inspekcija. Inspektori su utvrdili problem s legitimitetom povjerenstva za polaganje lovačkih ispita. Radi se o nezakonitom predstavljanju osoba, primanju novčane naknade i nelegalnim izdavanjima potvrda o položenom lovačkom ispitu”, rekao je Hodžić.

Tvrdi kako najveću odgovornost snose pojedinci, dok se odgovornost Nadzornog i Upravnog odbora Saveza tek treba utvrditi. Prema prvim informacijama, dodaje, članovi NO i UO dobivali su oprečne informacije, a oštećeni lovci lažna obećanja da će im nadležno ministarstvo izdati potvrde o položenim lovačkim ispitima.

”Ljude je u zabludu dovelo bivše rukovodstvo Saveza. Zato će Savez snositi troškove ponovnog polaganja ispita za sve oštećene”, rekao je Hodžić.