Kakva će biti sudbina uzgoja smilja u Hercegovini?

Do prve ovogodišnje žetve smilja ostalo je oko mjesec dana, a sve je izglednije da bi se mogao ponoviti prošlogodišnji scenarij.

Kako su za portal Grude Online potvrdili neki grudski smiljari, na tržištu se još nitko nije pojavio s cijenom otkupa pa je upitno i hoće li otkupa uopće biti.

Slična situacija dogodila se i prošle godine pa su neki smilje prodali za mizernu cijenu, a većina ih je napravila ulje u nadi da će se prodati po boljoj cijeni.

Međutim, većina tog ulja nije prodana pa je upitno koliko će smiljara ponoviti postupak od lani kada su plaćali destiliranje u nadi za boljom zaradom.

Neki su već odustali od daljnjeg uzgoja, ali većina njih čeka što će se dogoditi za mjesec dana.

Procjenjuje se da je u Hercegovini zasađeno preko 40 milijuna sadnica smilja, a nadolazeća žetva mogla bi biti rekordna. Međutim još nije sigurno gdje će svo to smilje završiti.

 

Slična situacija je i u istočnoj Hercegovini

U obitelji Asanović zasađeno je preko 50 duluma smilja. – Nitko od nas ne odustaje od proizvodnje, već smo samo obnovili sadnice koje su propale, tako da se nadamo da ćemo u narednih nekoliko godina zasigurno proizvoditi ovu biljku u nadi da će se povećati i njena prošlogodišnja cijena, koja se kretala u prosjeku od 1,30 KM, kaže Krsto Asanović, jedan od proizvođača sa Zubačkog platoa, nadomak Trebinja.

Referent za poljoprivredu općine Ljubinje Dragoljub Sorajić, s druge strane, kaže da su se u ovom kraju potpuno razočarali u proizvodnju smilja i da se vraćaju starim kulturama, među kojima i duhanu, a najviše bijelom luku i proizvodnji paprika.

“Smiljari su imali i dosta uginuća biljaka, pa su preračunali da je, s obzirom na niske cijene, bolja solucija preorati ovu kulturu i zasaditi druge, a to je urađeno na oko 40% površina”, kaže Sorajić za Nezavisne novine.

 

Nada Marić, vlasnica poduzeća za otkup i preradu ljekovitog bilja “Elmar” Trebinje, kaže da je i ona čula da neki proizvođači preoravaju svoje njive pod smiljem, ali da njeni kooperanti ne odustaju od održavanja svojih nasada, barem zasad, i da su mnogi nastavili sadnju.

“Možda cijena od 1,30 KM nije dovoljno visoka, ali ni cijene od tri do pet maraka nisu realne, tim prije što su pale i cijene ulja na svjetskom tržištu, tako da se ni u ovoj sezoni ne očekuje neko drastično povećanje, ali se zna da krize budu i prođu, tako da sam svim kooperantima savjetovala da ne odustaju, tim prije što su nasadi već formirani, samo ih treba održavati“, kaže Marićeva.